Czas przygotowania: 5 minut
Cappuccino to jedna z najpopularniejszych kaw mlecznych. Choć pochodzi z Włoch, ma fanów na całym świecie! Charakteryzuje się delikatnym mleczno-kawowym smakiem i gęstą puszystą pianką, którą ozdabia się kakao, czekoladą lub cynamonem. Delektuj się prawdziwie włoskim cappuccino.
POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:
- espresso
- 150 ml mleka (najlepiej 2% lub 3,2%)
- cukier brązowy (opcjonalnie)
- garnek
- spieniacz do mleka lub mikser
- średniej wielkości filiżanka
- czekolada lub kakao do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzej mleko do temperatury 60-70 stopni i spień spieniaczem (lub mikserem). Zaparz espresso (za pomocą ekspresu lub kawiarki). Dosłodź, jeśli lubisz. Wlej spienione mleko tak, aby pianka pozostała na wierzchu. Kawę możesz posypać czekoladą w proszku lub kakao. Gotowe!