Skip to main content

Czas przygotowania: 10 minut

Lekka, puszysta, aksamitna i śmietankowa – za to ją kochamy. Poznaj sekrety idealnej bitej śmietany.

POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:

  • słodka śmietanka 36%
  • łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • miska
  • mikser lub trzepaczka

Do wersji z żelatyną:

  • łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miskę i trzepaczkę dobrze schłodź – dzięki temu śmietana ubije się szybciej. Wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na średnich obrotach lub trzepaczką, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Dodaj cukru pudru, jeśli lubisz i jeszcze chwilę ubijaj, tym razem na wolnych obrotach. Nie przesadzaj z długością ubijania, aby nie otrzymać…masła.

Jeśli chcesz, aby Twoja bita śmietana była bardziej trwała i lepiej zachowała kształt, jaki jej nadasz, do niewielkiej ilości ubitej śmietany dodaj łyżeczkę żelatyny, rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody, przez chwilę ubijaj, następnie przełóż do miski z resztą śmietany i ubij całość.