Czas przygotowania: 10 minut
Lekka, puszysta, aksamitna i śmietankowa – za to ją kochamy. Poznaj sekrety idealnej bitej śmietany.
POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:
- słodka śmietanka 36%
- łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- miska
- mikser lub trzepaczka
Do wersji z żelatyną:
- łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miskę i trzepaczkę dobrze schłodź – dzięki temu śmietana ubije się szybciej. Wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na średnich obrotach lub trzepaczką, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Dodaj cukru pudru, jeśli lubisz i jeszcze chwilę ubijaj, tym razem na wolnych obrotach. Nie przesadzaj z długością ubijania, aby nie otrzymać…masła.
Jeśli chcesz, aby Twoja bita śmietana była bardziej trwała i lepiej zachowała kształt, jaki jej nadasz, do niewielkiej ilości ubitej śmietany dodaj łyżeczkę żelatyny, rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody, przez chwilę ubijaj, następnie przełóż do miski z resztą śmietany i ubij całość.