Czas przygotowania: 8 minut
Caffe latte to bardzo łagodna kawa z dużą ilością spienionego mleka. Na punkcie tej włoskiej trójkolorowej kawy oszalał cały świat! Pysznie komponuje się ze smakowymi syropami i kolorową posypką. Poznaj przepis na kultowy napój wielbicieli kaw mlecznych.
POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:
- podwójne espresso
- 150 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- cukier (opcjonalnie)
- syrop smakowy (opcjonalnie)
- garnek
- spieniacz do mleka lub mikser
- wysoka szklanka
Jeśli używasz syropu smakowego, wlej go w pierwszej kolejności na spód szklanki. Podgrzej mleko do temperatury 60-70 stopni. Spień lekko za pomocą spieniacza (lub miksera) i przełóż do szklanki (aby nie zmieszało się z syropem). Zaparz podwójne espresso i wlej po ściance szklanki. Kawę możesz posypać kakao, cynamonem lub wiórkami czekolady. Podawaj ze słomką do picia i długą łyżeczką do wymieszania wszystkich składników. Gotowe!