Spaghetti z grilla bez mięsa – świetne rozwiązanie dla wszystkich na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania tego niezwykle smacznego dania potrzebne będą Ci, takie składniki jak: makaron spaghetti, papryka, cukinia, bakłażan, masło, ząbek czosnku, tymianek oraz bazylia.
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 400 gramów makaronu lubella spaghetti
- 400 gramów pomidorów bez skóry łowicz
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 20 listków bazylii
- 1 pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Warzywa kroimy w paski i talarki, kładziemy na ruszcie grillowym. Po 2 minutach obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i tymianek – podsmażamy przez 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory Łowicz. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na małym ogniu na 4 minuty, od czasu do czasu mieszamy.
- Ugotowany makaron dodajemy do sosu i łączymy wszystkie składniki. Gotowe danie posypujemy posiekaną bazylią.
Źródło: https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-z-grilla