Skip to main content

Spaghetti z grilla bez mięsa – świetne rozwiązanie dla wszystkich na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania tego niezwykle smacznego dania potrzebne będą Ci, takie składniki jak: makaron spaghetti, papryka, cukinia, bakłażan, masło, ząbek czosnku, tymianek oraz bazylia.

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:

  • 400 gramów makaronu lubella spaghetti
  • 400 gramów pomidorów bez skóry łowicz
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 20 listków bazylii
  • 1 pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa kroimy w paski i talarki, kładziemy na ruszcie grillowym. Po 2 minutach obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i tymianek – podsmażamy przez 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory Łowicz. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na małym ogniu na 4 minuty, od czasu do czasu mieszamy.
  3. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i łączymy wszystkie składniki. Gotowe danie posypujemy posiekaną bazylią.

Źródło: https://uwielbiam.pl/przepis/spaghetti-z-grilla