Skip to main content

Czas przygotowania: 15 MINUT

Twoja kawa powinna nie tylko świetnie smakować, ale też wyglądać. Zobacz, jak w prosty sposób uzyskasz efektowne warstwy w swoim domowym latte

POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:

  • espresso
  • mleko (najlepiej 3,2%)
  • cukier (opcjonalnie)
  • spieniacz do mleka lub mikser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Odmierz mleko tak, aby zajmowało ok. 2/3 szklanki, w której będziesz pić kawę i podgrzej do temperatury 60-70 stopni. Spień mleko za pomocą spieniacza (lub miksera) i ostrożnie przelej do szklanki. Po chwili lekka pianka z mleka uniesie się nad płynne mleko. W tym czasie zaparz espresso i dosłodź, jeśli lubisz.
Ważne jest to, żeby kawa, podczas wlewania jej do szklanki, była sporo cieplejsza niż mleko – wtedy utworzy ładną warstwę. Kawę wlej ostrożnie, cienkim strumieniem, po ściance szklanki. Do tego celu możesz użyć łyżeczki, którą umieść tuż nad mleczną pianką lub naczynia z wąskim dzióbkiem. Kawa utworzy warstwę pomiędzy płynnym mlekiem a pianką. Gotowe!