Skip to main content

Czas przygotowania: 5 minut

Americano to czarna kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku. Wbrew pozorom wcale nie pochodzi z USA, jest rodowitą Włoszką! Poznaj przepis na dużą czarną, czyli americano.

POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:

  • espresso lub podwójne espresso
  • cukier (opcjonalnie)
  • syrop smakowy lub mleko (opcjonalnie)
  • gorąca woda
  • duży kubek do kawy lub filiżanka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do filiżanki lub kubka wlej gorącą wodę i do niej dolej przygotowane wcześniej espresso (lub podwójne espresso). Sugerowane proporcje to 1/3 espresso i 2/3 wody, ale oczywiście możesz eksperymentować, aby uzyskać najlepszy dla siebie stopień intensywności. Dosłodź, jeśli lubisz. Możesz dodać odrobinę syropu smakowego lub mleka.