Czas przygotowania: 5 minut
Za pomocą french pressa w prosty sposób zaparzysz swoją ulubioną kawę mieloną Jacobs, wydobywając z niej prawdziwą głębię smaku i aromatu.
POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:
- kawa mielona Jacobs, french press
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jeśli chcesz przygotować we french pressie kawę ze świeżo zmielonych ziaren wybierz funkcję grubego mielenia. Jeśli kupujesz kawę mieloną, każda kawa Jacobs świetnie się sprawdzi.
Do zaparzenia kawy we french pressie użyj ok. 50-70 g mielonej kawy na litr wody, czyli 10-14 łyżeczek (ok. 2 łyżeczek na filiżankę kawy).
Woda powinna być gorąca, ale nie wrząca (ok. 90 stopni).
Aby zaparzyć perfekcyjnie kawę we french pressie nie opuszczaj od razu tłoka! Najpierw wsyp odpowiednio odmierzoną ilość kawy, wlej wodę i poczekaj ok. 3-4 minuty, aż kawa się zaparzy, a następnie zamieszaj. Dopiero wtedy włóż tłok i wciskaj powoli, do końca, aby oddzielić zaparzoną kawę od fusów.
Gotowe!