Skip to main content

Jeśli tak jak my wolicie spędzać czas w domu, niż wychodzić do kawiarni, jesteście w świetnym miejscu! Przygotowaliśmy dla Was przepisy na kolorowe pełne owoców lody. Zróbcie razem z nami kolorową ucztę!

DOMOWE LODY NA PATYKU Z OWOCAMI

Potrzebujecie:

  • foremki do lodów na patyku 
  • ulubione owoce: maliny, truskawki lub borówki
  • sok brzozowy lub mleko kokosowe do uzupełnienia foremek 

Wykonanie:

Owoce płuczemy zimną wodą i wkładamy po kilka sztuk do foremek na lody. Zalewamy je sokiem lub mlekiem tak, by uzupełnić foremki do końca. Wkładamy dołączone do foremek patyczki i wstawiamy całość do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie nasze zdrowe lody są gotowe do zjedzenia. 

SORBET TRUSKAWKOWY 

Składniki: 

  • 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 5 łyżek cukru trzcinowego 
  • ½ szklanki soku z brzozy lub wody 
  • sok z połowy cytryny 

Wykonanie:

Połowę owoców zapiekamy w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjmujemy owoce i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Wszystkie składniki wraz z upieczonymi i świeżymi truskawkami blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do formy, na przykład wyłożonej folią keksówki i wkładamy do zamrażarki na 6 godzin. Co około 2 godziny mieszamy masę, dzięki temu będzie miała puszystą konsystencję. Gotowe! 

SORBET BANANOWO-CZEKOLADOWY 

Składniki: 

  • 4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 

Wykonanie:

Blendujemy zamrożone banany z kakao do momentu, aż powstanie puszysta masa. Można podawać od razu!