Jeśli tak jak my wolicie spędzać czas w domu, niż wychodzić do kawiarni, jesteście w świetnym miejscu! Przygotowaliśmy dla Was przepisy na kolorowe pełne owoców lody. Zróbcie razem z nami kolorową ucztę!
DOMOWE LODY NA PATYKU Z OWOCAMI
Potrzebujecie:
- foremki do lodów na patyku
- ulubione owoce: maliny, truskawki lub borówki
- sok brzozowy lub mleko kokosowe do uzupełnienia foremek
Wykonanie:
Owoce płuczemy zimną wodą i wkładamy po kilka sztuk do foremek na lody. Zalewamy je sokiem lub mlekiem tak, by uzupełnić foremki do końca. Wkładamy dołączone do foremek patyczki i wstawiamy całość do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie nasze zdrowe lody są gotowe do zjedzenia.
SORBET TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- ½ szklanki soku z brzozy lub wody
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Połowę owoców zapiekamy w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjmujemy owoce i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wraz z upieczonymi i świeżymi truskawkami blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do formy, na przykład wyłożonej folią keksówki i wkładamy do zamrażarki na 6 godzin. Co około 2 godziny mieszamy masę, dzięki temu będzie miała puszystą konsystencję. Gotowe!
SORBET BANANOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
- 4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Blendujemy zamrożone banany z kakao do momentu, aż powstanie puszysta masa. Można podawać od razu!